FOTOBLOG: Opdateret 25. januar 2013

HUSENE, DER FALDER FRA HINANDEN

Rundt omkring i landet ligger der huse, som ikke blot er ubeboede og I dårlig stand - de er, i bogstavelig forstand, ved at falde fra hinanden.

Det er tydelig, at de har fået lov til bare at ligge og forfalde i årevis, ude at nogen har gjort noget ved ’sagen’. Var de i god stand, den dag da de for altid blev forladt? Eller var de allerede i forfald inden? Det ved jeg ikke, men jeg ved at husene er i så dårlig stand, at de blot ligger og venter på at blive revet ned ... Eller brændt ned, som en stor del af gården på billedet er blevet det. Køkkenet er dog ikke brædt. Det rådner bare.

BAG MURENE

Israelske soldater patruljerer langs hegnet og muren på den besatte Vestbred. Billedet er taget mens hegn og mur stadig var under opførsel.

Nu er 520 km af de planlagte 810 km separation færdigbygget. 85 procent af hegnet og muren er opført inde på den palæstinensiske Vestbred og sikrer effektivt, at isolere palæstinenserne fra omverdenen og samtidig sikre at Israel får en endnu større bid af Vestbredden.

Muren og hegnet forventes at koste over 12 milliarder kroner.

MINUS 12 OG STIV KULING

Vinteren 2010-11. Når sneen og frosten er fortrængt af foråret lunere vinde glemmer man hurtigt hvordan der så ud - og hvor hamrende, bidende koldt det egentlig var den vinter.

Dæmningen ved Siding Fjord på Egebjergkanten I Odsherred en tidlig morgen. Havet var tilfrosset flere hundrede meter ud og land og hav lå indhyllet I et tæt, omsluttende tåge, som det svage morgenlys havde svært ved at trænge igennem.

Der var vindstille så cilllfaktoren var nul. Temperaturen var til gengæld langt under og sammen tågens fugt gav det en isnende kulde.

SLÅ IKKE PÅ NOGEN SOM LIGGER NED

Det må man ikke. Men Rødby er bare et trøstesløst sted. Selv når solen skinner. På hovedgaden er den største forretning en genbrugsbutik og de tomme erhvervslokaler ligger side om side.

Der har sikkert været andre tider for byen. Engang. Nu ligger den trygt og lunt i bunden af udkantsdanmark og venter på, at blive saneret eller på at politikerne tager det alvorligt, når de siger, at de vil gøre noget for dem i udkanten.

Måske kommer arbejdspladserne tilbage, når broen skal bygges? Måske.

SKROT

Det er ikke lige så slemt som i Sverige, hvor broderfolket har en dårlig tradition med at dumpe køleskabe, muraffald og gamle biler i skoven.

Men vi kan også - det med at dumpe vores affald og skrot ude i naturen. Dette gamle folkevognsrugbrød har stået i skoven så længe, at naturen stiller og roligt er kravlet indenfor gennem huller og sprækker og er ved erobre førerhuset.

Sjovt motiv, men nok sjovere, hvis den havde stået et mere miljøvenligt sted.

SHOPPING I UGERLØSE

Ugerløse ligger på Midtsjælland. En lille by med et par tusinde indbyggere, et forsamlingshus, en kirke, en LokalBrugs og to grillbarer. Engang var der også mange små butikker i byen, men døden har også ramt forretningslivet i Ugerløse og de nedblændede og tilmurede butikker står tilbage og forfalder sammen med dele af byen.

Tror ellers at der engang har været meget liv i byen - nu er det kun trafikken mellem Ringsted og Holbæk, som giver liv, når biler og lastvogne maser sig vej gennem hovedgaden.

Jeg kunne ikke tænke at bo i Ugerløse, men jeg synes alligevel, at det er lidt synd for den.

NÆRKONTAKT AF TREDJE GRAD

Jo, det er faktisk et autentisk snapshot, som ikke er manipuleret! Jeg har aldrig set noget lignende før.

Regnbuen opstod i forbindelse med tordenvejret over Sjælland om aftenen den 7. juni. Under regnbuen var himlen rød fra skæret fra den nedgående sol. Resten af himlen var regnvejrsgrå.

Der var tale om en dobbeltregnbue, man kan lige ane den anden i siderne.

Et ganske spetakulært fænomen - og lidt underligt og science fiction-agtigt.

HARMONIC FIELDS

Vindmøllerne giver koncert for gæsterne ved Harmonic Fields installationen på Amager Strandpark.

Sammen med 500 andre Storm P. agtige vinddrevne ’instrumenter’, som var opstillet i strandsandet, gav de en ret uforudsigelig og meget dynamisk koncert.

En intens, højlydt og ret interessant oplevelse.

DEN SIDSTE SMAG AF SOMMER

Vandet er blikstille, solen skinner og temperaturen er høj nok til at man ikke fryser de første tyve minutter. Lidt dansk indian summer.

Min datter og en veninde sopper en sidste gang ipå stranden ved Sjællands Odde inden vejret slår om igen og det bliver koldere. Igen.

CATCH YA’

Efteråret er edderkoppesæson. Det myldrer rundt med edderkopper i alle størrelser - fra små fyre på 2 mm til gigantiske monstre, som får det til at løbe en koldt ned ad rygge og man tænker: Oh, jeg troede ikke, at de kunne blive så store herhjemme. Men det kan de.

Korsedderkoppen her har skabt en lodret dødsfælde på over 30 cm i diameter. Ved siden af 50 andre edderkopper i Asnæsskoven. Så hvis ikke kulden tager livet af de sidste flyvende insekter, så gør edderkopperne.

EFTERÅR

”Året har 16 måneder: december, januar, februar, marts, april, maj juni, juli, august, september, oktober, november, november, november, november,”  har Henrik Nordbrandt skrevet.

Og han har selvfølgelig ret: november er laaang, grå og mørk - Men november har også en æstetik og farveintensitet i behold, når bare man kigger efter.

Det ligner lidt en natsværmer eller en edderkop - men den er fra planteriget: en svamp af en art. Bor i skovbunden blandt visne blade i Asnæsskoven.

KOM FORÅR, KOM

Kold hvedeøl fra Nørrebro Bryghus i venners lag. Indendøre. Man behøver ikke lade sig mærke af at foråret byder på frost i nattetimerne og blæst og en-cifrede temperaturer i dagstimerne.

... Men derimod glædes over at skaberværket ser ud til at rulle vores klimaforandringer tilbage. Hør bare: ”Brune børn med små beskidte hænder graver floder i sandkassen. Overmodige fugle brøler som nysende løver i Ørsteds-parken.” Sådan skrev Arne Herløv Petersen for 50 år siden i digtet Forår (hvad ellers). Brune børn? Men det var jo også før frosten satte ind.

NU FALMER SKOVEN TRINT OM LAND

I lokalavisen stod der: ”Kl. 23.27 fik politiet anmeldelse om et færdselsuheld på Egebjergvej. Et uheld der er sket mellem kl. 22.30 og kl. 23.27.

En bil kørte mod nord ad Egebjergvej. I en venstrekurve mistede føreren af bilen herredømmet over bilen og ramte et træ. Bilen landede på taget. Da beredskabet kom til stedet var føreren væk.”

Måske en ældre kvinde, som gled i de visne blade - eller bare en ung, mandlig idiot, som aldrig burde have haft kørekort? Who knows.

ALTING HAR EN TID

… også sutter. Og sutterne gravlægges sjældent i ensomhed. Der hænger f.eks. et par tusinde sutter på suttetræet i Frederiksberg Have.

Træet har ageret kirkegård for børn på afvænning i mindst en generation. Altså for suttene. Der står mange suttetræer rundt omkring i det ganske land - og udland. I et hvert fald også i Sverige.

Og så findes der naturligvis en børnebog om netop et suttetræ, ’Familien von Hansen og suttetræet’ hedder den. Måske jeg skulle læse den for han den lille på tre, som gerne må sende sutterne i træet hen over sommeren …

BØSSERNES ENDELIGT

En skrothandler i Odense har en ganske impone-rende samling af bøsser. Altså peberbøsser - sådan nogle som man risikerer at få som ugift 30-årig.

De står (og ligger) sammen med alt det andet skrot, han har skrabet sammen, og tilfører lidt kolorit til alt det rustne jern med deres kække og mere eller mindre fantasifulde fornærmelser af den endnu ikke afsatte.

Jeg tror, at der var omkring 25 peberbøsser hos skrothandleren - så er man giftelysten, er Fyn måske et godt sted at begynde …

FLYGTIG KUNST

Sådan tager den industrielle revolution sig ud i sand på Skulpturfestivalen på Olivia Beach i København.

Festivalen består af 12 skulpturer, der beskriver verdenshistorien gang fra Big Bang til industrialiseringens indtog. Og ni soloskulpturer.

Man kan også prøve selv. Ungerne og jeg lavede f.eks. en tunnel under en sandbunke ...

35 kunstnere fra fire kontinenter og pt. 80.000 gæster. Cool lille event, som skyller i kanalen 1. september 2012.

DOMESTIC VIOLENCE

Vold mod børn - vores ansvar. Det kan være svært at indse, at et barn måske er udsat for vold, eller overværer vold i familien. Det er ofte endnu sværere at tage konsekvensen og reagere på mistanken.

Kampagnen Vores Ansvar sætter fokus på vold mod børn. Målet med kampagnen er at få fagpersoner, forældre og børn til at reagere, når de konfronteres med vold mod børn.

(Nej, mormor er ikke ved at slå Falke - de trutter køkkenrulle)

REGNVEJSRDAG I SEPTEMBER

”DMI, København og Nordsjælland

Onsdag den 26. september 2012.

Vejrudsigt, der gælder til torsdag morgen, udsendt kl. 11.05.

Skyet med regn det meste af tiden. Temp. mellem 12 og 15 grader og svag til jævn vind fra sydøst og syd. I løbet af natten opklaring fra sydvest med temp. ned omkring 10 grader og svag til jævn vind fra syd og sydvest.

Forventet UV-indeks 26.”

SPOR I SNEEN

Det ligner en sti trådt af mennesker gennem skoven. Men det er det ikke - den er trådt at skovens vilde dyr, især råvildt. Stien er en såkaldt dyreveksel: dyrenes trygge færdselsårer, når de bevæger sig på tværs af territoriet. Og det er det, der er det interessante, ikke billedet i sig selv. Og sikkert også noget nørdet.

Jeg synes nemlig, at det er meget fascinerende at tænke på, at stien er af trådt af fem måske 20 hjorte, som hver dag, morgen og aften, går præcis de samme ruter gennem skoven. I måneder og årevis, for nye generationer fortsætter i samme spor.

FREE PUSSY RIOT

Tagging på busstopppested i Bethlehem, november 2012. Det russiske punkbank, som - hidtil forgæves - har forsøgt at råde de russiske despoter op har også venner i Palæstina.

www.freepussyriot.org